Dozimetria viitorului – Rodos Laboratories

De ce am alege tehnologia luminescenței stimulate optic BeOSL?

Folosind materiale de ultimă oră, sistemul dozimetric BeOSL este gândit pentru a fi simplu, fiabil, dar mai ales extrem de performant.

  • Tehnologia OSL este cel mai nou progres în dozimetria de detecție pasivă a radiațiilor.
  • Sistemul dozimetric BeOSL este dezvoltat de către Helmholtz Zentrum Münich, cel mai mare laborator de dozimetrie din Germania și este recunoscut de Institutul Național de Metrologie din Germania (Physikaliche Technische Bundesanstalt – PTB).
  • Sistemul dozimetric BeOSL este etalonat în laboratorul standard primar din cadrul Physikaliche Technische Bundesanstalt (PTB).
  • Fiecare dozimetru BeOSL este etalonat individual în condiții de laborator standard secundar, la Helmholtz Zentrum Munich.
  • EXACTITATE DE MĂSURARE: Fiecare doză raportată de un dozimetru BeOSL reprezintă rezultatul a 5 citiri consecutive ale dozimetrului. Valoarea raportată reprezintă media aritmetică a celor 5 citiri.
  • Citirea rapidă a semnalului dozimetric înregistrat de dozimetrul individual BeOSL
  • RECITIREA DOZIMETRULUI: Dozimetrul dvs. BeOSL poate fi citit de mai multe ori, în prezența Clientului sau a Autorității. Pot fi astfel elucidate semnele de întrebare apărute în situațiile de expunere accidentală, intenționată sau de urgență.

Vreți să recitim dozimetrul în fața dvs.? Vă invităm în laboratorul nostru!

  • Orice dozimetru care a înregistrat mai mult de 1 mSv este păstrat timp de 90 zile înainte de a fi șters.
  • Orice dozimetru care a înregistrat mai mult de 20 mSv nu se mai șterge, ci se arhivează ca document medico-legal. Cum de se poate păstra dozimetrul, fără a pierde nimic din doza pe care a înregistrat-o? Pentru că fadingul este mai mic de 1% pe an.
  • Pentru expuneri accidentale, intenționate sau de urgență: la solicitarea Clientului, dozimetrul este recitit în fața unui reprezentant al Clientului sau al autorității. Pot fi astfel elucidate semnele de întrebare apărute în situațiile de expunere accidentală, intenționată sau de urgență.

Fading-ul (pierderea semnalului) este nesemnificativ – mai mic de 1% pe an.

 

De ce oxid de beriliu (BeO) ca material dozimetric?

Pentru a fi folosit în dozimetria individuală, un material dozimetric trebuie să îndeplinească o serie de cerințe precum: liniaritatea răspunsului cu doza de iradiere, echivalența cu țesutul uman, dependență scăzută de energia de iradiere și de unghiul de iradiere.  Un material echivalent țesut înseamnă un material cu proprietăți de absorbție și împrăștiere a radiației, similare cu cele ale țesutului uman. Echivalența cu țesutul  este definită de numărul atomic efectiv Zeff.

Oxidul de beriliu (BeO) este un material al cărui răspuns este echivalent cu țesutul uman. Numărul atomic Z al țesutului uman este Zefectiv = 7,20, iar numărul atomic al oxidului de beriliu BeO este 7,13. La iradiere, dozimetrul dvs. va răspunde la fel ca țesutul uman!

Un alt avantaj al oxidului de beriliu este că pierderea semnalului în timp este neglijabilă (mai puțin de 1% pe an), comparativ cu alte sisteme dozimetrice, unde fadingul este între 5-20% pe lună.

În figura 1 este prezentată dependența fadingului de numărul de ore scurs de la expunerea dozimetrului la radiații.

Fig. 1

Liniaritatea răspunsului cu doza este evidențiată în figura 2:

Fig. 2

În figura 3 este prezentată dependența de energie a răspunsului dozimetric al oxidului de beriliu:

Fig. 2

Performanțele dozimetrice ale dozimetrului BeOSL sunt greu de egalat de orice alt dozimetru individual: o dependență de energie mult mai redusă decât a altor materiale dozimetrice, o liniaritate excepțională a răspunsului dozimetric, un fading al semnalului absolut neglijabil, ce permite citirea / recitirea semnalului după mult timp de la iradierea dozimetrului, fără pierdere de semnal.

Dozimetrul pe bază de oxid de beriliu evaluează doza cu cea mai mare acuratețe, indiferent de condițiile de mediu sau după cât timp este citit.